Vhodné kuchařské oblečení

Ne v každé profesi je vyžadován nějaký speciální oděv, nicméně v kuchyni by měl člověk chodit náležitě oblečen. Kuchaře speciální odění nejen chrání, ale zároveň ho činí více reprezentativním. Z jakých kousků se takové standardní kuchařské oblečení skládá?

Kalhoty

V mnoha kuchyních si kuchaři chodí podle libosti, třeba i v kraťasech nebo riflích. To je ovšem špatně. Profesionál by měl mít v kuchyni na sobě vždy adekvátní kalhoty.

Pro kuchařské kalhoty je zásadní komfort, a proto by měly být vyrobeny z kvalitních materiálů, které nedráždí pokožku ani příliš nepřiléhají k tělu. Zaneprázdněný kuchař musí často po kuchyni pobíhat, a tak je logické, že nechce, aby ho jeho odění jakkoliv brzdilo.

Zvolený materiál musí být pro člověka nejen příjemný, ale zároveň působit protektivně. Profesionální kuchyně v plném provozu může být potenciálně nebezpečným místem, a proto je dobré myslet i na ochranu. Vhodné kalhoty dokáží třeba zmírnit následky polití horkou vodou.

Rondon

Mezi další typické kuchařské oblečení se řadí také rondon. Tato vesta vypadá mnohem lépe než obyčejné triko. Stejně jako kalhoty, tak i kuchařský rondon musí dobře sedět a fungovat jako ochranná vrstva před možný popálením.

Rondony se běžně prodávají v mnoha barvách. Největší poptávka je po klasice, tedy bílé a také černé barvě. Typické jsou hlavně rondony s dlouhými rukávy, avšak běžně se dají pořídit i verze s rukávy krátkými. Ty se nosí hlavně během letních měsíců.

Čepice

Správným profesionál by měl mít na hlavně dobře padnoucí kuchařskou čepici. Ta neslouží ani tak k protekci hlavy jako zákazníka, respektive jeho jídla. Čepice jsou totiž nejjednodušším způsobem, jak zabránit, aby kuchařům padaly do připravovaných pokrmů vlasy.

Kuchařské čepice mají celou řadu podob. Asi každý zná klasickou vysokou kuchařskou čepici, avšak standardem jsou už dnes i verze s kšiltem, respektive ve tvaru lodičky.