Jak vybrat správnou florbalovou hůl?

Floorball


Florbal je jedním z nejrychleji se rozvíjejících sportů u nás. Chcete-li se zapojit do tohoto procesu, potřebujete florbalovou hůl. A jaká florbalová hokejka je ta správná? Je mnoho obchodů, které nabízejí florbalové hokejky a v těchto obchodech je mnoho typů holí s různými čepelemi, omotávkami a tak dále, a tak dále. Kdo se v tom má vyznat? My Vám v tom nenecháme a poradíme Vám. Podle našeho článku rozhodně nesáhnete po špatné florbalové holi.

  1. Značka
    Nebudeme preferovat jednu značku, nicméně, kupujete-li novou florbalovou hůl vybírejte ze značek: Exel, Oxdog, Unihoc, Canadiem, X3M, Salming nebo Zone.
  2. Délka
    Florbalové hole se dají rozdělit na krátké, středně dlouhé a dlouhé. Krátké dosahují délky 87 cm, středně dlouhé hole 96 cm a dlouhé hole jsou ty, které jsou delší než 96 cm. Platí pravidlo, že hůl by Vám měla sahat k pupíku, možná do pěti centimetrů nad něj.
  3. Tvrdost
    Často se v souvislosti s tímto pojmem můžeme setkat se slovem flex, které znamená o kolik milimetrů se hokejka prohne, když na ni zatlačíme. Dělí se na měkké, středně tvrdé a tvrdé. Začátečníkům bychom doporučili hokejky z řad měkkých nebo středně tvrdých. Každopádně bychom to ale neviděli na flex větší než 35 mm. Měkké hole mají flex 31-40 mm, středně tvrdé 27-30 mm a tvrdé 23-26 mm. Profesionální hráči hrají se středně tvrdými a tvrdými holemi. Dá se říci, že útočníci obvykle používají středně tvrdé a obránci více tvrdé hole.
  4. Zahnutou, nebo rovnou hůl
    Již několik let se vyrábí hole zahnuté, této technologii se říká curve. Znamená to, že hůl je ve spodní části prohnutá, většinou o úhel 1,5° nebo 3°. Můžeme se také setkat s holemi typu Megacurve či Supercurve (dle výrobce), které jsou prohnuté více nebo s holí typu Doublecurve (která je prohnuta na obě strany, tvoří takové S) či s holí typu Bow, která je prohnuta úplně od shora a tvoří jakoby„luk“. Začátečníkům každopádně nedoporučujme, žádnou z těchto holí, tzn. vybírejte z holí rovných. Profesionální hráči hrájí občas s holemi curve, ale s ostatními, více prohnutými typy, je hrát neuvidíte. Nicméně jako první hůl, určitě hůl rovnou.
  5. Tvrdost čepele
    Můžete vybírat z čepelí měkkých, středně tvrdých a tvrdých. Nováčkům doporučujeme čepele měkké, postupně lze přitvrzovat. Neznamená to, ale, že profesionální hráči hrají s tvrdými čepelemi. Každý hraje s tím, co mu sedí.