Malý průvodce koupí nářadí

Chybí vám doma nějaký druh nářadí a přemýšlíte, jestli byste ho měli doma mít, půjčit si ho anebo případně zavolat firmu, která vše udělá za vás? V takové situaci je vždy vhodné nejdříve zhodnotit své schopnosti a nezapomenout však ani na finanční stránku věci – vrtačka za 5000 Kč, kterou celý rok nepoužijete, není dobrá investice.Návod

Nekupujte drahé nářadí, které nepoužijete

Záleží především na tom, jak často budete dané ruční nářadí používat. Je jasné, že takový šroubovák nebo kladivo se hodí snad v každé domácnosti, ale opravdu potřebujete příklepovou vrtačku nebo AKU šroubovák? Pokud už se rozhodnete, že vrtačku doma musíte mít za každou cenu, zvažte aspoň její pořizovací cenu a pokud ji budete jen mít „jen pro jistotu“, pořiďte radši levnější typ.

Ale pozor na ty úplně nejlevnější kousky ze supermarketů s potravinami. I když se to možná na první pohled nezdá, nízká cena se někde projeví. Například u vrtačky je velmi důležitá rukojeť, které výrobce levnějšího nástroje nemusí poskytnout takovou pozornost a s vrtačkou se pak nepohodlně pracuje. Nebo mohou být použity levnější součástky motoru a vrtačka nevydrží dokladované zatížení, či případně se přehřeje motor.

Na jednorázové práce využijte půjčovnu

Pokud už víte, že určitý kus nářadí nepotřebujete dlouhodobě, ale jen na pár dní či hodin, můžete zkusit využít půjčoven nářadí. Některé půjčovny nabízí velmi široký sortiment od zahradnického nářadí přes instalatérské potřeby až po lešení, míchačky a další stavebnické zařízení. Cena výpůjčky je obvykle v řádu stokorun na jeden týden.

Ať už si budete nářadí půjčovat nebo kupovat a narazíte buď na sadu, nebo třeba vrtačku s příslušenstvím v boxu na nářadí, vždy pořádně zkontrolujete obsah. V půjčovně hlavně kvůli tomu, aby po vás nechtěli při vrácení doplatit chybějící kusy a pokud kupujete nové, tak zkontrolujte, jestli je v příslušenství vše potřebné, abyste hned druhý den nemuseli kupovat další vrtáky apod.

Kromě pořízení nebo půjčení si samozřejmě můžete i objednat odbornou firmu, která práci provede za vás, ale připravíte se určitě o více peněz, možná adrenalinu a obdivu vašich přátel/rodinných příslušníků.