Jídlo a piti

Jak na Pikantní pomazánku?

Lámete si hlavu, čím obohatit ranní snídani? Pokud patříte mezi kulináře, kteří preferují pestré a zdravé pokrmy na jídelníčku, zajisté oceníte netradiční vůni a chuť této pomazánky nejen Vy, ale i ostatní členové rodiny. Co […]

Informace

Jak zkrotit kocovinu?

Asi každý z nás nejednou zažil kruté ráno po prohýřené noci, kdy se nám konzumace alkoholu tak trochu vymkla z rukou.. Bolesti hlavy a svalů, žaludek na vodě, sucho v ústech a celková dehydratace organismu, […]

Jídlo a piti

Rakytník – citron severu

Když se řekne rakytník, mnohý si hned vybaví krém na ruce s rakytníkem nebo rakytníkový doplněk výživy, např. rakytníkový prášek. Původ rakytníku není znám, ví se jen, že ho znali již staří Tibeťané, rakytník roste […]

Jídlo a piti

Sváteční jídla v židovské kuchyni

Židovská kuchyně rozlišuje pokrmy všedního dne a sváteční jídla. Nejznámějším svátkem je šábes, slaví se každý týden od pátečního do sobotního podvečera. Je to vzpomínka na stvoření, kdy šestý den ustává práce a je den […]

Jídlo a piti

Maso a ryby v židovské kuchyni

Rozdělení zvířat na rituálně čistá (způsobilá k požívání) a rituálně nečistá (nezpůsobilá k požívání) má náboženský podtext. Svá pravidla má i zabíjení zvířat a zpracování masa. Výběr potravin a příprava jídla z nich podle starodávných […]