Rakytník – citron severu

Když se řekne rakytník, mnohý si hned vybaví krém na ruce s rakytníkem nebo rakytníkový doplněk výživy, např. rakytníkový prášek. Původ rakytníku není znám, ví se jen, že ho znali již staří Tibeťané, rakytník roste hojně na Sibiři, kde ho nazvali citron sever.

Popis rakytníku

Rakytník řešetlákový, (latinsky Hippophae rhamnoides) je hustě větvený, trnitý keř dorůstající do výšky 1,5 – 6 m s malými, kulatými, oranžovými až červenými plody, které zrají od srpna do září a vydrží dlouho do zimy. Rakytník je sice nenáročný na pěstování, je velice přizpůsobivý i extrémním klimatickým podmínkám, např. krutým zimním sibiřským mrazům, ale sklizeň jeho plodů je velmi náročná. Plody jsou malé, rostou na krátkých stopkách a dobře drží na trnitých větvích keře, proto ho u nás pěstují jen drobní pěstitelé. Plody lze sice nechat zmrznout na keři a potom je sklízet sklepáním do plachty nebo stroji na principu vysavače, ale tento způsob lze použít jen při velkých mrazech.

Obsah látek a účinky

Lze sice využít všechny části rakytníku, ale využívají se hlavně plody a semena. Plody a semena obsahují karotenoidy, vitamíny C (jedna bobule obsahuje denní doporučenou dávku vitamínu C), D, E, K, B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou, železo, síru, bór, hořčík, titan, pektiny, třísloviny, flavonoidy, organické kyseliny, alkaloid hippophein, z něhož vzniká serotonin. Rakytník má analgetické účinky (tlumí bolest), baktericidní účinky (např. hubí bakterii stafylokokus aureus), regenerační a hojící účinky, podporuje imunitu, tvorbu žlučí a trávicích enzymů, reguluje krevní oběh, podporuje činnost jater, plic a močového ústrojí. Rakytník má velké detoxikační účinky, mírné antidepresivní účinky, pomáhá ke zvýšení pružnosti a průchodnosti cév, léčí dnu, revmatismus.

Použití

Rakytník se u nás používá hlavně v kosmetice, např. přidává se do krémů na ruce, a jako doplněk výživy, např. v podobě prášku nebo jako olej, který se vyrábí ze semen rakytníku. Vnitřně, tj. jako doplněk stravy, se užívá pro detoxikaci organismu, posílení imunity, při léčbě vředů žaludku a duodena (rakytník ničí bakterii Helicobacter pylori a obnovuje žaludeční sliznici), při vyčerpanosti a pooperačních stavech, střevních polypech, chřipkách, angíně, při zlepšení celkové výkonnosti i paměti. Zevně, tj. např. jako mast, ho lze použít na hojení ran, vředů, popálenin, omrzlin, proleženin, poškození kůže ozářením, při léčbě rakoviny kůže a dalších onemocnění kůže, padání vlasů, dně, revmatismu a některých očních chorobách. Rakytník lze koupit v prodejnách zdravé výživy i v lékárnách.

Rakytník používají v kuchyni vyznavači zdravé výživy, ať už ve formě oleje, džemu, prášku nebo bobulí nebo listů, které lze použít nejen jako zdravou ozdobu do různých salátů, ale také jako čaj. Jinak nemá v kuchyni velké využití, možná díky své trpké chuti. Rakytník mohou konzumovat bez obav všichni kromě nemocných, kteří se léčí Warfarinem nebo jinými léky na ředění krve (rakytník obsahuje vitamín K). Rakytník nemá vedlejší nepříznivé účinky, lze ho užívat dlouhodobě.

Tip na dobrou snídani nebo svačinu

Rakytníkové muesli (1 porce) Suroviny:150 g bílého jogurtu (ne light), 5 g rakytníkového prášku z plodů, 50 g ovesných vloček, 200 g jablek, 10 g medu Postup: Na teflonové pánvi opražíme na sucho ovesné vločky. Jablko omyjeme, zbavíme jádřince, nakrájíme na tenké plátky nebo na kostičky a přidáme do jogurtu spolu s opraženými ovesnými vločkami, rakytníkovým práškem a medem.

Vhodný nápoj k rakytníkovému muesli je např. čerstvá pomerančová nebo jablečná šťáva nebo 100% pomerančový nebo jablečný džus, do kterého lze přidat jednu čajovou lžičku rakytníkového prášku a tak vyrobit vitamínovou „bombu“. Kdo chtějí horký nápoj, mohou přelít listy rakytníku spolu s listy máty nebo meduňky horkou vodou, nechat 10 – 15 minut luhovat. Čaj lze přisladit medem nebo lístky sušené stévie a ozdobit plátky limetky. Plátky limetky je vhodné přidávat až do vlažného čaje, vitamín C je totiž hodně citlivý na teplotu, varem se ničí.

Závěr

A na závěr mám pro vás něco ostrého, rakytníkovou pálenku, kterou si lze vyrobit doma. Potřebujeme k tomu pouze rakytníkové plody, kvalitní destilát, nejlépe vodky, vodka je bez chuti, ale lze i např. slivovici, hruškovici a sklenici se širokým hrdlem. Rakytníkové plody rozmačkáme, nasypeme do sklenice, zalijeme až po okraj destilátem, dobře uzavřeme, necháme na teplém místě 10 dní luhovat a potom scedíme. Rakytníkovou pálenku lze užívat jako lék v množství jednoho panáku cca 3 krát týdně.

Autorka: Evžena Janovská DiS