Jak nedovolit okurkám zhořknout

Hořké okurky

Zkušenost, že okurky mají čas od času tendenci hořknout, má asi každý zahrádkář. Příčin proč okurky hořknou může být celá řada. Uveďme si alespoň ty nejběžnější.

Okurky byly sklízeny za tepla.
Okurky mohou zhořknout pokud je sklidíme za silného slunečního svitu. Raději tedy sklízíme brzy ráno, než začnou v plodech vznikat hořké látky, jejichž existence je podmíněna právě teplem.

Zalévání studenou vodou.
Pokud byly okurky za teplého až horkého počasí zalévány studenou vodou, mohou také chytit hořkost.

Příliš velká zálivka najednou.
Okurky dostali po dlouhém období sucha příliš velkou koupel? Pak musíme dokonce počítat s tím, že se špatná chuť už neztratí. Tudíž budeme muset zlikvidovat celou úrodu.

Špatné zacházení s okurkami při sklizni.
S okurkami se při sklizni či při další manipulaci musí zacházet opravdu ohleduplně. Pokud nechceme aby nám nad hořkými okurkami zhořkl i úsměv, musíme je sklízet opatrně a brát je pouze za stopku a nemačkat je. Pokud chceme okurky oloupat, vždy je loupeme směrem od špičky kde je zbytek květu ke stopce.